Vandaag werd in het Brussels parlement de nieuwe regelgeving voor hotels en toerismeverblijven voorgesteld. “Maar de nieuwe regelgeving zal de situatie van kleine, particuliere uitbaters van toerismeverblijven nauwelijks verbeteren. De moeilijkheid of zelfs de onmogelijkheid voor die uitbaters om een toerismeverblijf legaal uit te baten, zal blijven bestaan”, dat stelt Mathias Vanden Borre, Brussels parlementslid voor de N-VA.

 

De oude regelgeving bestaat sinds 2014, het heeft dus bijzonder lang geduurd alvorens de herziening er kwam. De problemen waren nochtans van bij het begin gekend: een onwerkbare procedure en te strenge voorwaarden. Dat vindt ook de Europese Commissie, die enkele jaren geleden een inbreukprocedure startte en die nog altijd loopt. Een herziening was dus meer dan noodzakelijk. “Ik heb in 2020 reeds een eigen voorstel van ordonnantie ingediend om het systeem dat bestaat in Vlaanderen en Wallonië over te nemen, maar de meerderheid stemde tegen. Ik vrees dat kleine zelfstandigen of mensen die toerismeverblijven willen uitbaten in bijberoep, zelfs met de beste wil van de wereld hun activiteit opnieuw niet in overeenstemming kunnen brengen met de nieuwe regelgeving omdat die ook onwerkbaar is. De verplichte registratie is in de praktijk een complexe en onevenredige vergunningsplicht en dit zal nauwelijks verbeteren”, vreest Vanden Borre.

 

Dit is trouwens ook een gemiste kans om het gewest volledig bevoegd en verantwoordelijk te maken voor de hele procedure en controle”, onderstreept Mathias Vanden Borre. “Vandaag stellen we vast dat de regelgeving anders wordt geïnterpreteerd door verschillende besturen van de 19 gemeenten en dit zal dus niet veranderen. De onduidelijke en overlappende regelgeving, waarbij de gemeenten en het gewest elkaar vaak tegenwerken, blijft behouden.”

 

Deze meerderheid wil kleine spelers die toerismeverblijven aanbieden, uit de markt verwijderen. Ze heeft een fundamenteel wantrouwen ten aanzien van deze sector en private initiatieven. “Wij zijn voor een evenwichtig systeem waar private initiatieven niet als potentiële criminelen worden bestempeld door de overheid, enkel en alleen omdat een kleine groep misbruik maakt. De sector moet uiteraard gereguleerd worden en speculatie tegengegaan. We zijn voor een systeem dat flexibel en toegankelijk is, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Maar dat vinden we helaas niet terug in de nieuwe regelgeving”, besluit Mathias Vanden Borre.