Mathias Vanden Borre

Mathias Vanden Borre is geboren in Dundee, Schotland. Dit is een gelukkig toeval, want verder heeft Mathias geen familiebanden met het land van Haggis en Whisky. Hij woont in Laken (Brussel) samen met zijn vrouw.

Mathias heeft van jongs af aan vele interesses en alle kansen gekregen om zich te ontplooien. Zo volgde hij muziekschool, judo, basket, tekenschool en zat hij bij de Scouts en later Zeescouts. Hij groeide op in Deurne en Berchem en nadien Beveren-Waas.

Rijk verenigingsleven en warme familiebanden
Mathias heeft politiek niet met de paplepel ingekregen. Zijn ouders zijn niet politiek actief, maar hechten wel veel belang aan een rijk verenigingsleven en warme familiebanden. Het was uit pure interesse dat hij naar Leuven trok om er Politieke Wetenschappen te gaan studeren aan de KULeuven. Tijdens de Master in de Vergelijkende en Internationale Politiek, waar hij naar Bolivia trok voor zijn thesis die hij met onderscheiding afrondde, groeide het besef dat hij dichter bij de praktijk wilde staan. Daarom koos hij ervoor om zijn studies verder te zetten aan de UGent door Rechten te studeren. Na een Erasmusjaar in Portugal aan de Universidade de Coimbra, rondde hij zijn studies af met grote onderscheiding.

Tijdens zijn studies koos Mathias er steevast voor om ervaring op te doen en een centje bij te verdienen. Zo werkte hij onder meer in een ziekenhuisapotheek, als pakjeskoerier, fietsenmaker, tuinman en barman. Na een zomerstage bij een advocatenkantoor, koos Mathias er voor om aan de slag te gaan als jurist bij de Vlaamse overheid. De lokroep van de politiek bleef zijn verbeelding aanspreken en dus greep hij de kans om aan de slag te gaan op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois als raadgever Algemeen Regeringsbeleid.

Gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger
Deze boeiende politieke ervaring en zijn lokale engagement bij de N-VA afdeling Brussel-stad overtuigde hem om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018, waarna hij in de gemeenteraad van onze hoofdstad Brussel verkozen werd. Al snel bood zich een nieuwe uitdaging aan: deelnemen aan de Gewestverkiezingen voor het Brussels Parlement. Mathias werd vanop de tweede plaats verkozen als Brussels volksvertegenwoordiger. Hij volgt hoofdzakelijk de bevoegdheden Binnenlandse Zaken, Stadsontwikkeling en Huisvesting op. Daarnaast is hij fractievoorzitter van de N-VA in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Mathias houdt van Brussel en ziet een enorm onderbenut potentieel in onze stad. De uitdagingen zijn enorm: armoede, werkloosheid, stadsvlucht, veiligheid, netheid, verkeersproblemen, complexe instellingen en achterkamerpolitiek,… Onze hoofdstad Brussel moet als eengemaakte regio de problemen eenvormig aanpakken zodat Brussel als bruisende, creatieve, ondernemende en welvarende stad op de internationale kaart staat.