“Sociale huisvestingsmaatschappijen moeten de huurprijs verhogen met een toeslag per slaapkamer (vanaf de tweede overtollige slaapkamer) indien een sociale huurder in een te grote woning woont”, stelt Mathias Vanden Borre voor. Tot op heden worden door de meeste van de 16 huisvestingsmaatschappijen geen of een zeer beperkt aantal toeslagen opgelegd. De huurtoeslagen voor een te grote woning die wel worden opgelegd, blijven dan weer grotendeels onbetaald. Bovendien staat maar liefst 10 procent van het totale aantal van de sociale woningen leeg. 

Toeslag per overbodige kamer

“Ik pleit voor een efficiënte, correcte en rechtvaardige toewijzing van de schaarse sociale woningen aan de personen die er daadwerkelijk recht op hebben. Het is onaanvaardbaar dat bijvoorbeeld een koppel zou beschikken over een woning met drie of meer slaapkamers terwijl men maar een slaapkamer nodig heeft. De huisvestingsmaatschappijen moeten in zulke gevallen de huurprijs verhogen met een toeslag per (overbodige) slaapkamer”, aldus Mathias Vanden Borre. 

Eén overzichtelijk beheerssysteem

Het is evenmin de bedoeling dat een gezin van zes in een te kleine woning moet verblijven. Dit betekent ook dat een vlotte doorstroming van sociale huurders noodzakelijk is indien de woning niet (meer) aangepast is aan de noden van de sociale huurder. Het hopeloos gefragmenteerde systeem laat geen efficiënt beheer toe. Bovendien zijn er absurde regels waardoor verhuisbewegingen zo goed als onmogelijk zijn. Zo is het vandaag enkel mogelijk om binnen eenzelfde gemeente of binnen een straal van vijf kilometer een verhuis door te voeren. Huisvestingsmaatschappijen, sociale verhuurkantoren, OCMW’s en andere actoren hebben elk woningen in beheer. Deze moeten dringend in één overzichtelijk beheerssysteem worden gevoegd,” zegt Vanden Borre.