Koksmaat Vervoort

Sinds de zesde staatshervorming staat de minister-president in voor de openbare orde, de noodplanning en het crisisbeheer in Brussel. Corona is zo’n crisis, weet Mathias Vanden Borre. "Brussel staat voor een gigantische uitdaging. De minister-president moet nu een standvastige kapitein zijn om ons door de coronastorm te loodsen. Rudi Vervoort komt helaas niet verder dan koksmaat.”

De grote afwezige

De beelden van de rellen in Anderlecht afgelopen weekend gingen de wereld rond. Half politiek België heeft erop gereageerd. Brussels staatssecretaris Pascal Smet (sp.a) legt de schuld bij de politie, al beweert hij nu dat wij hem ‘misbegrepen’ hebben. Maar dé grote afwezige is minister-president Vervoort. 

Rellen in Anderlecht

Die afwezigheid op vlak van veiligheid vertaalt zich ook op het terrein. Zo is het gewestelijk videobewakingsplatform, waarover al vijf jaar gesproken wordt, nog altijd niet operationeel. Dat platform moet de beelden van bewakingscamera’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bundelen ten behoeve van de veiligheidsdiensten, bijvoorbeeld de politiezones. In Anderlecht had dat platform kunnen helpen bij de identificatie van de relschoppers, die uit verschillende Brusselse gemeenten kwamen. “Vervoort verzuimt al jaren zijn verantwoordelijkheid te nemen en vindt het precies niet nodig om de rellen zelfs maar te veroordelen”, merkt Vanden Borre op.

Vragen, maar geen antwoorden

Brussels Parlementslid Vanden Borre stelde de minister-president enkele vragen in de Commissie Binnenlandse Zaken:

  • Om de politie uitdrukkelijk te steunen en de uitspraken van Pascal Smet te veroordelen.
  • Hoe het staat met het eengemaakte politiereglement voor de 19 gemeenten dat sinds 1 april van kracht zou moeten zijn.
  • Of de opvolging van de relschoppers door het Gewest kan gecoördineerd worden omdat ze blijkbaar uit verschillende Brusselse gemeenten komen.

Hij kreeg (nog) geen antwoord.

Vervoort aan de zijlijn

Ook op een aantal schriftelijke vragen die Mathias Vanden Borre indiende voor en tijdens deze crisis krijgt hij maar geen duidelijk antwoord. “Het is alsof de Brusselse regeringsleider in time-out aan de zijlijn zit. Nochtans is een krachtdadig antwoord meer dan nodig om onze stad door deze storm te loodsen en voor te bereiden op een zware maatschappelijke relance”, besluit Mathias Vanden Borre.