Vervoort toont wederom weinig ambitie met gemeenschappelijke aankoopcentrale politiezones

Door Mathias Vanden Borre op 13 mei 2021, over deze onderwerpen: Politie, Wonen en werken in Brussel
mathias vanden borre

De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is sinds 2014 bevoegd voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid. Eén taak die sindsdien in de handen ligt van de minister-president, is de oprichting van een gemeenschappelijke aankoopcentrale voor de politiezones. Dit wil zeggen dat alle politiezones gecentraliseerd goederen of diensten kunnen aankopen om betere prijzen te krijgen en om hetzelfde materiaal aan te schaffen.

Geen bodycams via gemeenschappelijke aankoopcentrale

“Na jarenlang aandringen door de N-VA zal de aankoopcentrale in 2021 eindelijk operationeel zijn, maar liefst zeven (!) jaar na de aankondiging. Ambitie straalt deze Gewestelijke dienst niet uit, want tegen eind 2021 zal de aankoopcentrale slechts vijf overheidsopdrachten lanceren. De e-catalogus is nog niet operationeel, dus het is nog onduidelijk over welke aankopen het zal gaan. Maar ik heb nu reeds vastgesteld dat bodycams hier niet zullen bijzitten. Zo zal elke zone afzonderlijk deze aankoop moeten doen. Nochtans zijn alle partijen rond de tafel het erover eens dat bodycams de werking van onze politie in Brussel verbeteren,” stelt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre.

Brusafe: een van duurste politiescholen van Europa, maar geen schietstand

Een andere opvallende misser van Rudi Vervoort heeft te maken met de Gewestelijke Intercommunale Politieschool (GIP), waar Vervoort reeds jaren de voorzitter is van de raad van bestuur. “De veiligheidsdiensten zijn reeds jaren vragende partij voor een nieuwe schietstand en betere lokalen voor de training van zelfverdediging. Momenteel moet men steeds ad hoc improviseren. Je zou denken dat dit de eerste prioriteit is voor de nieuwe Gewestelijke school voor veiligheidsberoepen Brusafe, een project waar reeds meer dan 17,2 miljoen euro heen is gevloeid, maar dat nog steeds in de startblokken zit. Niet dus. De stad Brussel (politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene) zal voor vijf miljoen euro en op eigen houtje een schietstand en lokalen inrichten aan de Béjarlaan in Neder-Over-Heembeek, nota bene op een terrein dat eigendom is van het Gewest! Terwijl de Gewestelijke veiligheidsschool gelegen op de Blue Star-site in Haren er dus geen zal hebben. Onbegrijpelijk. Brusafe zal een van de duurste politiescholen van Europa zijn, maar heeft dus geen eigen schietstand of deftige trainingslokalen. Waarom zijn er zoveel vreemde vastgoedconstructies in Brussel?” vraagt Vanden Borre zich af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is