Nieuw Brussels politiecommissariaat pas eind 2028 klaar

Door Mathias Vanden Borre op 19 september 2023

Het nieuwe politiecentrum van politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene, dat in het voormalig Dexia-gebouw aan de De Lignestraat moet komen, zal ten vroegste pas eind 2028 af zijn. Dat maakte burgemeester Philippe Close (PS) bekend tijdens de gemeenteraad na een vraag van Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre. “Rijkelijk te laat. De oorspronkelijke plannen werden in 2015 bekendgemaakt. Toen was het de bedoeling dat onze politiediensten nog vóór 2024 zouden verhuizen”, aldus Vanden Borre.

“Begin 2021 kregen we al te horen dat het project vertraging opliep - vanwege de asbestverwijdering, was toen de reden. Toen was er sprake dat het gebouw pas in 2025 opgeleverd zal worden. Gisteren kreeg ik te horen dat de aanvraag voor de bouwvergunning deze maand nog maar werd ingediend bij de bevoegde overheden. Het is goed dat er eindelijk meer duidelijkheid komt over de ingebruikname van het nieuwe politiekantoor van Polbru. De politie wacht al veel te lang op nieuwe, performante infrastructuur in Brussel”, stipt Vanden Borre aan.

Kosten opgelopen tot 226 miljoen

De kosten werden initieel geschat op 120 tot 150 miljoen euro, maar dat bedrag is ondertussen opgelopen tot 226 miljoen euro. Het stadsbestuur wijt het aan de inflatie en de historische stijging van de index “Indien men de oorspronkelijke timing had gerespecteerd, had dit de belastingbetaler en onze politie een hoop geld bespaard", betreurt Vanden Borre.

Versnippering moet stoppen

“Het zou eigenlijk de politieke ambitie moeten zijn dat dit het nieuwe hoofdkantoor wordt voor álle Brusselse politiezones- en diensten. De versnippering in Brussel moet stoppen en een nieuw modern hoofdcommissariaat zou een bijkomende garantie bieden op een performant veiligheidsbeleid”, besluit Vanden Borre.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is