Mathias Vanden Borre laakt Brusselse gedoogsteun krakers: “Kraken mag niet, ook niet in coronatijd”

Door Mathias Vanden Borre op 30 april 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid, Wonen en werken in Brussel
Krakers in verlaten pand

“De Brusselse regering gaat haar boekje te buiten en stelt krakers boven eigenaars.” Volgens Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre misbruikt Brussel het verbod op uithuiszettingen tijdens corona om krakers niet aan te pakken. “Dat is rechtsmisbruik, want de overheid moet het eigendomsrecht en de federale krakerswet respecteren.”

Vlaanderen: krakers vallen niet onder verbod

Zowel in Vlaanderen als in Brussel geldt een verbod op uithuiszettingen tijdens de coronacrisis. In Vlaanderen geldt dat verbod enkel voor uithuiszettingen die voortvloeien uit woninghuurgeschillen. Krakers vallen in Vlaanderen dus niet onder het verbod. De bescherming van het eigendomsrecht tegen krakers valt onder de federale bevoegdheden. Vlaanderen kán dus niet zomaar ingrijpen. 

Brussel doet niets

Quid Brussel? In Molenbeek en Anderlecht dringen krakers op onrechtmatige wijze binnen in gebouwen van particulieren. De eigenaren slaan terecht alarm, maar de gemeente en het Gewest verklaren niets te kunnen doen wegens het gewestelijk verbod op uithuiszetting.

Bewust verkeerd geïnterpreteerd

Intussen laat ook staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) weten dat het verbod op uithuiszettingen tot eind juni en eventueel zelfs tot 1 september blijft bestaan. Als dat betekent dat kraken ook tot dan gedoogd wordt, geven de Brusselse overheden bewust een verkeerde invulling aan de maatregel, meent Vanden Borre. “Het eigendomsrecht en de federale wet primeren. De regering moet hierop toezien en geen millimeter ruimte voor interpretatie laten.”

Huiseigenaars de pineut

Volgens Vanden Borre is de Brusselse gedoogsteun van krakers niet in overeenstemming met de federale krakerswet. “Burgers die de wet naleven en hun eigendom willen beschermen, mogen niet de pineut zijn. Ik pleit voor een correcte interpretatie die het eigendomsrecht van huiseigenaars beschermt en de onrechtmatige bezetting van een pand niet toelaat. De coronacrisis mag niet worden aangegrepen om de wet te overtreden, zeker niet door de overheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is