Door cannabis te legaliseren geeft Close de Brusselse jeugd en straten gewoon op

Door Mathias Vanden Borre op 26 juli 2022, over deze onderwerpen: Drugs, Wonen en werken in Brussel
Mathias Vanden Borre

Brussels burgemeester Philippe Close pleit onomwonden voor het legaliseren van cannabis en openen van coffeeshops. "Drugs legaliseren betekent niet dat je drugsproblemen oplost," stelt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre. "Integendeel, dit zou een maatschappelijke nederlaag zijn waar enkel de drugshandel beter van wordt."

“Dit is gewoon een zwaktebod van Close omdat de aanpak in Brussel totaal ontoereikend is. Dat tonen de cijfers overduidelijk aan. Het jongste verslag van het Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid bevestigt wat de N-VA al geruime tijd aanklaagt, namelijk dat Brussel steeds meer een belangrijkere draaischijf wordt van de georganiseerde misdaad.”

Vijftien schietpartijen

Het aantal gevallen van drugshandel per inwoner is in Brussel meer dan twee keer zo hoog als in België, aldus het verslag. “Bendes hebben een enorm negatieve impact op de leefbaarheid en veiligheid van de buurten waar ze actief zijn. Zo vonden in Molenbeek van eind september tot juli minstens vijftien schietpartijen plaats.”

Narcostaat

De drugswet verder versoepelen speelt enkel drugshandel in de kaart. Zo staat Nederland bekend als een West-Europese narcostaat waar drugsbendes stevige voet aan grond hebben. 

Chaos en geweld

“Voor diegenen die pleiten voor legalisering en decriminalisering van drugs heb ik een duidelijke boodschap: jullie geven onze jeugd en onze straten definitief op. Door jarenlang halfslachtig beleid is de situatie ontspoord tot wat ze nu is. Verder deze weg opgaan, betekent enkel meer chaos en geweld,” besluit Vanden Borre.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is