Naar aanleiding van de schandalen in een aantal Brusselse gemeentelijke vzw’s in de vorige regeerperiode besliste het Brussels parlement tot strengere controles van het Brussels Gewest op gemeentelijke vzw’s. Gemeentelijke vzw’s kregen 24 maanden de tijd om zich naar de nieuwe regelgeving te schikken. Op 1 september 2020 waren die 24 maanden voorbij. Maar wat blijkt? De Brusselse regering wil de termijn van 24 maanden nu verlengen tot 49 maanden. Twee jaar uitstel dus. De reden is “het gebrek aan personeel bij de Brusselse regeringsdiensten die dat toezicht kunnen uitoefenen” en “de covid19-crisis”.

Na twee jaar nog altijd geen zicht op aantal vzw’s

Bovendien heeft de Brusselse Regering twee jaar (!) na datum nog steeds geen volledige lijst over welke vzw’s het gaat. Er zouden zelfs gemeenten zijn die nog geen informatie hebben bezorgd aan het Gewest. De Regering vaart dus blind. Het Gewest heeft geen zicht op het aantal gemeentelijke vzw’s die moeten gecontroleerd worden. Er is dus ook nog geen afdoende controle van gemeentelijke vzw’s gebeurd.

Business as usual in Brussels malgoverno

Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre noemt zoveel nalatigheid kras. “De vorige regeerperiode was een absoluut dieptepunt inzake goed bestuur. De vele schandalen deden gemeentebesturen en het Gewest daveren op hun grondvesten. Het is inmiddels twee jaar geleden dat er strengere regels zijn uitgevaardigd. Nu blijkt dat de Brusselse Regering na al die tijd zelfs nog geen idee heeft over hoeveel en welke vzw’s het juist gaat. In plaats van het probleem aan te pakken, wil men nu twee jaar uitstel verlenen. Dit is amateurisme. Of wil men stinkende potjes blijven toedekken? Pittig detail, Ecolo-Groen was vorige regeerperiode terecht bijzonder scherp tegen het malgoverno. Nu blijkt dat het gewoon business as usual is: pappen en nathouden. Dit is een slag in het gezicht voor iedereen die zich wel aan de regels wil houden in dit Gewest.”